Stuur nu je kortfilm-idee in voor de eerste editie van Het Beloofde Land
Screen Talent NL steunt filmmakers met eigenzinnige en authentieke verhalen in een uniek ontwikkel- en productietraject.

Screen Talent NL zoekt jou! Voor het ontwikkel- en productietraject Het Beloofde Land zijn we op zoek naar de beste mid-length filmideeën. Via deze pagina lees je meer informatie over de call voor korte producties. De deadline voor inzending is 9 januari 2023, 17.00 uur.

Het Beloofde Land
Call | Mid-length producties

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject voor filmmakers door heel Nederland. Voor deze mid-length (pilot)editie van Het Beloofde Land, gaat het specifiek om makers en/of verhalen die geworteld zijn in een van de volgende regio’s: Limburg, Drenthe-Friesland-Groningen (LET OP: Niet Noord-Brabant). We zijn op zoek naar ideeën voor mid-length fictie producties (40-50 minuten) rond het thema ‘Het Beloofde Land’; urgente, eigentijdse en eigenzinnige verhalen geworteld in de snel veranderende maatschappij en wereld van nu. 

In deze eerste fase worden in de categorie mid-length maximaal 4 projecten geselecteerd die verder doorontwikkeld worden in een drie maanden durend coachings- en begeleidingstraject (februari – april 2023). Uiteindelijk worden in de tweede fase 2 mid-length films geselecteerd voor realisatie. In de periode februari – april word je middels matchmaking-sessies gekoppeld aan geselecteerde producenten uit de regio waar je verhaal geworteld is. Uit de poule met geselecteerde producenten kies je zelf met welke producent je vervolgens indient voor fase 2 (realisatie). Voor een mid-length productie wordt €180.000 productiebudget beschikbaar gesteld vanuit het traject. Co-financiering is niet verplicht, maar mag wel. Hou er rekening mee dat de film hoe dan ook gemaakt dient te worden met het beschikbaar gestelde budget. Naast dit productiebudget krijg je ook (gratis) trainingen en coaching gedurende je pre-productie, productie, post-productie en distributie.

Meer over het traject, de planning en belangrijke data

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject bestaande uit twee fases. De eerste fase betreft deze open call voor filmmakers met ideeën voor korte- (8-13 minuten) en mid-length-producties (40-50 minuten) rondom het centrale thema ‘Het Beloofde Land’ én een open call voor (aspirant)producenten.

Het Beloofde Land is een ontwikkel- en productietraject bestaande uit twee fases. De eerste fase betreft een open call voor filmmakers met ideeën voor korte- (8-13 minuten) en midlength-producties (40-50 minuten) rondom het centrale thema ‘Het Beloofde Land’ én een open call voor (aspirant)producenten uit de regio’s Limburg, Noord-Brabant, Drenthe, Friesland en Groningen. Uit alle inzendingen worden 12 korte en 4 midlength filmplannen* geselecteerd die een drie maanden (februari – april 2023) durend ontwikkeltraject volgen om hun scenario en filmplan aan te scherpen. In dezelfde periode worden de filmmakers in matchmaking-sessies gekoppeld aan uit de call geselecteerde producenten uit de regio’s (we streven naar minimaal twee producenten per regio). Filmmakers en producenten kiezen zelf de teams waarmee zijn voor fase 2 (realisatie) indienen (mei 2023). Als filmmaker dien je in met een producent uit de regio waar je verhaal zich afspeelt. Van de 12 korte filmplannen worden er uiteindelijk 3-6 geselecteerd voor realisatie (zij krijgen €30.000 productiebudget + verdere coaching en begeleiding). Van de 4 midlength filmplannen worden er uiteindelijk 2 geselecteerd voor realisatie (zij krijgen €180.000 productiebudget + verdere coaching en begeleiding). In Limburg worden 1-2 korte films en 1 midlength film gerealiseerd, in Noord-Brabant 1-2 korte films en in Friesland-Drenthe-Groningen 1-2 korte films en 1 midlength film.

Geselecteerde (aspirant)producenten uit de regio’s Limburg, Noord-Brabant, Drenthe, Friesland en Groningen die zich in fase 1 melden ontvangen in de periode februari – april 2023 coaching en begeleiding en worden d.m.v. matchmaking-sessies aan de filmmakers gekoppeld. Bij selectie voor realisatie ontvangen de producenten verdere coaching en begeleiding voor de daadwerkelijke productie van een film. 

De filmplannen die geselecteerd worden voor fase 2 (realisatie) worden gedraaid in het najaar 2023 of voorjaar 2024. De films dienen op 1 mei 2024 te zijn afgerond. Vanuit Het Beloofde Land wordt tevens een distributietraject gestart en zijn er vaste vertoningsmomenten in de betreffende regio’s. Dit deel van de pilot is nog in ontwikkeling en hierover wordt later meer bekend gemaakt.

2022
12 november: lanceren open call
28 november: digitaal inloopspreekuur, 13.00-15.00
8 december: digitaal inloopspreekuur, 10.00-12.00
14 december: digitaal inloopspreekuur, 10.00-12.00
21 december: digitaal inloopspreekuur, 14.00-16.00

Aanmelden voor de inloopspreekuren kan onder ‘Neem contact met ons op’ verder op deze pagina.

2023
9 januari: deadline indienen fase 1, 17.00 uur
9 februari: bekendmaking geselecteerde filmplannen en producenten
14 februari: coaching #1 – aangepaste synopsis/treatment
20-24 februari: coaching #2 – aangepaste synopsis/treatment
3 maart: coaching #3 – aangepaste synopsis/treatment/scenario
24-31 maart: coaching #4 – aangepaste synopsis/treatment/scenario
21 april: coaching #5 – scenario versie 1
8 mei: deadline indienen fase 2 (realisatie), 17.00 uur
22 mei: bekendmaking geselecteerde filmplannen
juni 2023 – voorjaar 2024: coaching

2024
najaar 2023 / voorjaar 2024: opnameperiode films
1 mei 2024: oplevering films
n.t.b.: coaching en start distributietraject

Voorwaarden voor indienen
fase 1

Algemeen

 • indienen kan als scenarist-regisseur of als team van regisseur en scenarist;
 • per aanvrager (of aanvragend team) mag per categorie (kort of mid-length) maximaal één plan worden ingediend;
 • je bent afgestudeerd aan een vakopleiding of hebt reeds minimaal één audiovisuele productie gemaakt die openbaar en voor (betalend) publiek te zien is geweest (via een festival, omroep of streamer) OF je bent autodidact of zij-instromer en hebt in een ander domein werk gemaakt binnen een professionele context of aantoonbare ervaring met commercieel (scripted) audiovisueel werk;
 • je bent woonachtig en/of werkzaam in de regio waar je je plan (voor) indient of hebt – of je filmplan heeft – een andere aantoonbare relatie met deze regio;
 • je begrijpt dat Het Beloofde Land geen fonds is maar een ontwikkel- en productietraject, bent in staat voldoende tijd in het traject te steken en staat open voor voor de coaching en projectgerelateerde activiteiten en events van Het Beloofde Land;
 • je staat ervoor open middels matchmaking aan een producent gekoppeld te worden waarmee je bij selectie voor fase 1 verder gaat werken aan indienen voor fase 2 (realisatie). De geselecteerde (potentiële) producenten worden eveneens op 9 februari bekend gemaakt. Indienen met een andere producent is niet mogelijk.  
 • De mid-length film kan alleen in Limburg en Noord-Nederland worden ingediend.

Thema en relevantie

 • het betreft een fictie-idee met een minimale lengte van 40 en maximale lengte van 50 minuten;
 • het idee vertrekt vanuit het thema Het Beloofde Land: dé plek waar je naartoe wilt of wilt zijn. De wereld is in beweging. Was het niet door COVID-19, dan is het wel door de verschuivende wereldmachten, de Russische invasie in Oekraïne of bijvoorbeeld de energie- of migratie-crisis. De producties die Het Beloofde Land oplevert, zoomen in op eigentijdse, schurende en urgente filmverhalen die op een constructieve en hoopvolle wijze ingaan op deze ogenschijnlijk veranderende wereld. De films geven een dwarsdoorsnede van Nederland;
 • het idee is te realiseren met een budget van €180.000. Naast dit productiebudget ontvang je gratis een intensief coaching- en begeleidingstraject;
 • de filmverhalen laten verhalen zien die in regio Limburg of regio Friesland-Drenthe-Groningen zijn verankerd door landschap/omgeving, taal en cultuur;
 • de filmverhalen spelen zich af  in de huidige tijd en maatschappij.

Ik wil indienen!

Wat lever ik aan?

Stuur in één PDF van maximaal 11 pagina’s en 5 MB het volgende:

 • een tagline, logline, synopsis, genre, beoogde speelduur (max. 1 pagina);
 • een uitgebreide synopsis of (mini-)treatment (max. 4 pagina’s);
 • een motivatie/introductie (max. 1 pagina), ga hierin onder meer concreet in op je band met de regio waar je verhaal geworteld is en waarom deelname aan dit traject voor jou belangrijk is;
 • een regievisie (max. 1 pagina’s);
 • CV van jezelf/team incl. linkjes naar eerder werk (max. 1 pagina’s);
 • een moodboard, concept-art, proefopnamen, of andere relevante info (max. 2 pagina’s);
 • een referentiebrief van een filmprofessional of professionele (film)organisatie (niet zijnde partners in Het Beloofde Land: CineSud, Limburg Film Office, BROET, Playgrounds, New Noardic Wave of Screen Noord).

Tot slot stuur je als link naar een online (privé)toegankelijke videoplayer (geen download-link!) een korte video-pitch op van maximaal 2 minuten. Vorm en inhoud zijn volledig vrij. In deze video-pitch ga je in op de urgentie van jouw filmplan en de reden waarom jij aan dit traject wil/moet meedoen.

Deadline en indienen

Inschrijven voor de eerste fase kan tot en met maandag 9 januari 2023, 17.00 uur via onderstaand formulier. Op donderdag 9 februari worden de geselecteerde projecten voor verdere ontwikkeling bekend gemaakt.

Aanmeldformulier

Indienen is niet meer mogelijk.

Neem contact met ons op!

Heb je vragen over Het Beloofde Land en vind je je antwoord niet via de FAQ hieronder? Neem dan contact met ons op en we plannen je in tijdens een van onze online inloopspreekuren. Geef in je bericht aan wanneer je beschikbaar bent binnen een van onderstaande tijdvakken:

maandag 28 november 13.00-15.00
donderdag 8 december 10.00-12.00
woensdag 14 december 10.00-12.00
woensdag 21 december 14.00-16.00

  Deze site is beveiligd door reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  FAQ
  Het Beloofde Land

  Veelgestelde vragen en antwoorden over het ontwikkel- en productietraject Het Beloofde land. Staat je vraag/antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier hierboven.

  Ja, ook als je niet uit Limburg, Noord-Brabant, Drenthe-Friesland-Groningen komt kun je indienen voor Het Beloofde Land. De regelingen staan open voor makers/verhalen die zich afspelen in Limburg, Noord-Brabant of de regio Friesland-Drenthe-Groningen. Dit betekent dat je als maker buiten deze regio’s wel kunt indienen, maar dat je verhaal geworteld moet zijn in een van de genoemde regio’s. 

  Nee. Je dient als regisseur-scenarist of team van regisseur en scenarist in. Indien je plan geselecteerd wordt voor de eerste ontwikkelfase, word je in de maanden februari – april via matchmaking-sessies gekoppeld aan een producent uit de regio waar je verhaal zich afspeelt. Uiteindelijk dien je met deze producent in voor fase 2 (realisatie).

  Nee. Het Beloofde Land wil nadrukkelijk de productie-infrastructuur in Nederland verbreden en verdiepen en zoekt daarom middels haar producenten-call naar (aspirant)producenten in de regio’s Limburg, Noord-Brabant en Friesland-Drenthe-Groningen om hen verder te helpen in hun ontwikkeling. Indien je al contact hebt met een producent uit een van deze regio’s raden we je aan hen te wijzen op de producenten-call van Het Beloofde Land.

  Deels: we willen dat je je film maakt met een producent uit de regio. Als jouw filmplan geselecteerd wordt, stellen we je voor aan producenten uit de regio. Is er een match? Dan ga je met deze producent aan de slag. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je al van tevoren contact hebt een producent uit de regio en dat je graag met die specifieke producent jouw film wil maken. Die producent moet zich dan ook aanmelden voor Het Beloofde Land en zich kunnen committeren aan een trainingsprogramma. Zie de voorwaarden in de call.

  Helaas is het voor deze pilot-editie van Het Beloofde Land alleen mogelijk een mid-length film te maken in Limburg en Drenthe-Friesland-Groningen. Je kunt als maker uit Noord-Brabant (of een andere provincie) wel een mid-length maken in een van deze twee regio’s, mits je verhaal daar geworteld is en je uiteindelijk gebruik maakt van de regionale film-infrastructuur. Dit heeft te maken met de co-financiering die deze provincies bieden voor deze pilot.

  Helaas is het in deze pilot enkel mogelijk in te dienen met een fictie-plan. We hopen bij toekomstige edities ook bijv. non-fictie en animatie te kunnen faciliteren.

  De referentiebrief geeft aan dat professionals of organisaties je steunen in de stap die je op dit moment wilt zetten door mee te doen aan dit traject. Deze kan worden geschreven door bijv. een opdrachtgever, fonds of andere professionele (film) organisatie met wie of voor wie je (betaald) gewerkt hebt, of een fonds-toekenning van gekregen hebt. Ook kan het bijv. een professional zijn waar je mee gewerkt hebt of die je eerder gecoacht heeft.

  In de eerste fase krijgen de 12 geselecteerde korte filmplannen en 4 mid-length filmplannen coaching om hun filmidee en filmplan inhoudelijk aan te scherpen. Van de ingediende documenten wordt toegewerkt naar een compleet script en een aanvraagdossier voor realisatie.

  De filmmakers die uiteindelijk geselecteerd worden voor fase 2 (realisatie) ontvangen verdere inhoudelijke coaching die wordt afgestemd op de behoeften van de maker(s). Denk hierbij aan verdere scriptontwikkeling, (spel)regie, regievisie, montage en distributie.

  In de eerste fase krijgen de geselecteerde producenten coaching in de basisprincipes van (film)productie en werken ze onder begeleiding en samen met de filmmaker(s) aan aanvraagdossiers voor realisatie.

  In de tweede fase volgt specifieke coaching bij het volledige pre-, productie en post-productie proces van een film. Ook wordt er een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld samen met de producent/productiebedrijf.

  In beide fases werken we met een poule aan mogelijke coaches en zullen we samen met jou bepalen wie het beste bij je plan past. Op dit moment is nog niet bekend wie de coaches zijn.

  Een combinatie van beide. Voor bepaalde specifieke skills en facetten zul je een persoonlijke mentor krijgen, maar het programma bestaat ook uit groepsessies op verschillende locaties door heel Nederland.

  De commissieleden voor zowel fase 1 als fase 2 worden later bekend gemaakt.

  De selectie filmplannen die doorgaan naar de ontwikkelfase (12 kort en 4 mid-length) worden 9 februari bekend gemaakt. Ook worden op die datum de geselecteerde (aspirant)producenten bekend gemaakt.

  De filmplannen die uiteindelijk geselecteerd worden voor realisatie, krijgen vanuit Screen Talent NL een vast budget. Voor een korte productie is dit €30.000, voor een mid-length productie €180.000.

  Het is toegestaan co-financiering te werven, maar dit is niet verplicht. Ook dient de film hoe dan ook en binnen de gestelde planning gemaakt te worden met de bijdrage die vanuit Screen Talent NL wordt verstrekt.

  Indien je co-financiering wilt werven, hou er dan rekening mee dat je geen financiële bijdrage meer aan kunt vragen bij de subsidiënten van Het Beloofde Land. Je vindt deze onder aan deze pagina.

  1-2 korte films met een verhaal geworteld in Limburg, 1-2 korte films met een verhaal geworteld in Noord-Brabant, 1-2 korte films met een verhaal geworteld in Friesland-Drenthe-Groningen. Daarnaast één mid-length feature in Limburg en één mid-length feature in Friesland-Drenthe-Groningen.

  Het distributie-traject wordt momenteel nog ontwikkeld. Hierover volgt later meer gedetailleerde informatie.

  Het Beloofde Land is een initiatief van Screen  Talent NL en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds, Limburg Film Office & Provincie Limburg, CineNord & We the North, Prins Bernhard Cultuurfonds en CFAP.