First Wave is de naam van het trainingsprogramma van New Noardic Wave voor negen noordelijke talentvolle regisseurs. “Ze moet sterker en beter worden. Zodat ze met meer zelfvertrouwen in de wereld van de Nederlandse cinema stappen”, zegt Joris Hoebe van het organiserende New Noardic Wave. Het programma ging onlangs van start en loopt het hele jaar door.

Om beter te worden, moeten de deelnemers het filmvak beter begrijpen. En om dat te bereiken doorlopen ze samen een programma. De makers ontmoeten elkaar zes weekenden  binnen een periode van negen maanden. In die weekenden in de Leeuwarder poppodium Neushoorn delen ze tips, bekijken (elkaars) films en vertellen over hun ervaringen tot nu toe.

De regisseurs – op deze pagina geportretteerd door fotograaf Lucas Kemper – krijgen masterclasses en volgen onder meer verschillende workshops en inspiratiesessies. Tussen de First Wave-weekenden door werken ze aan hun eigen filmplan en opdrachten. Dat werk evalueren ze vervolgens in de First Wave-weekenden. Op die manier groeien ze: artistiek, zakelijk en persoonlijk.

De First Wavers werken in verschillende disciplines, zoals films, documentaires, jeugdseries, commercials en videoclips. Sommigen al jaren, anderen nog maar net klaar met de filmacademie. De cineasten hebben gemeen dat hun wieg in het Noorden stond. Sommigen werken nog in Groningen, Friesland of Drenthe, de meesten zijn uitgevlogen en na het afronden van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam blijven wonen.

Het is de bedoeling dat het First Wave-project met steun van onder meer het Filmfonds en de provincie Friesland jaarlijks plaatsvindt.

MEER ACTIVITEITEN